Zuster Esmée

Nu, anderhalf jaar in het vak, begeleid ik zelf stagiaires en leerlingen. Het zet me aan het denken, hoe werd ik begeleid tijdens mijn stages? Hoe heeft een stagebegeleider mij beïnvloed en gevormd? Iedere keer wanneer ik hierover nadenk, springt mijn eerste stagebegeleider eruit. Vandaar deze ode, omdat ze het meer dan verdient.

Docenten

04-11-2018

Meer dan wie ook hebben we geënthousiasmeerde docenten nodig die hun passie, kennis en kunde kunnen uitspreken over het werken in de gezondheidszorg. In ons team hebben we op het moment drie leerlingen; twee vrouwen die zich van IG'er opwerken naar mbo-verpleegkundige en een jonge broeder die zichzelf aan het eind van deze stage verpleegkundige mag...

Mientje

17-10-2018

Ze noemt mij Klaartje en ik haar Mientje. Waarom? Geen idee. Het is met de tijd zo gegroeid en ik vind het prima, net zoals zij het prima vindt. Mientje is een kwetsbaar vrouwtje van 74 jaar. Ze heeft COPD en longkanker. Soms lijkt ze te verzuipen in haar eigen vocht, krijgt het bijna niet weggehoest.

Een wat heeft hij naast zijn bed? Op intake kom je soms gekke dingen tegen, maar dit slaat tot nu toe alles. Een hakmes naast zijn bed, halleluja.

Leerling

02-09-2018

Vanaf afgelopen week heb ik leerlingen mee op route om te begeleiden in hun groeiproces tot volwaardig verpleegkundige. Best een verantwoordelijke taak eigenlijk, want je bent niet zomaar een verpleegkundige, daar komt heel wat bij kijken.

Ja, ja, de professionele afstand behouden. Het klinkt zo makkelijk, maar is o zo moeilijk wanneer je in het vak zit. Hoe ga je met die professionele afstand om en is het eigenlijk wel mogelijk om tijdens het werken altijd die professionele afstand te houden?

Ik wil leven

12-08-2018

Tijdens mijn werk kom ik achter verschillende deurtjes met verschillende verhalen. Ik kom bij mensen die gerevalideerd hebben en die hun zelfstandigheid volledig terug willen, bij mensen die doodgaan, bij mensen die chronisch ziek zijn en langdurig zorg nodig hebben en bij mensen die willen blijven leven.

Genezen, genezen, genezen. Klinisch redeneren, anatomie, ziekteleer, projectmanagement, social skills, onderzoek, behandelen, verpleegtechnisch handelen. In de vier jaar dat ik de hbo-v heb gevolgd lag hier voornamelijk de focus op. Het stukje sterven, wat toch echt ieder mens onder ogen komt, maakte een klein deel uit van het onderwijspakket. In...

Het stukje waardering waar ik af en toe zo hard naar snak. Een vriendelijke 'Dankjewel dat je me weer geholpen hebt.', 'Je maakt mijn dag vrolijker.', 'Je bent het zonnestraaltje wat ik vandaag nodig had' of 'Lief dat je belt om te vragen hoe het gaat.'. Dat is hetgeen wat mij met momenten zo ontroerd.