Het dodende rapport voor de thuiszorg

Vanochtend acht uur en ik stap bij een echtpaar het appartement binnen. De televisie staat op standje oorverdovend en de slechte berichten knallen zo door mijn trommelvlies mijn brein binnen: 'Thuiszorg nieuwe instellingen bij controle vrijwel altijd onder maat.'.

'WAT?!', denk ik. 'Sorry, mag ik eventjes meekijken voor ik uw insuline spuit?'. 'Natuurlijk, ga zitten.', zegt meneer. Het zijn maar een paar zinnetjes die in het NOS-journaal worden benoemd: 'Veel thuiszorgorganisaties hebben de zaken niet op orde voor het leveren van goede en veilige zorg. En de inspectie grijpt niet in. Blijkt uit analyse van de Consumentenbond, waar de Telegraaf over schrijft. Zo worden patiënten onterecht vastgezet en dient ongeschoold personeel insuline en sondevoeding toe.'. Paf. Dat was het bericht en daarmee moesten we het doen. Ik kijk de meneer naast me vol ongeloof aan. 'Wauw.', dat is het enige woord wat er op dat moment uit mijn strot kon komen.

Ik spuit de insuline bij meneer (voor de Consumentenbond en IGJ; ik ben er geschoold voor, bevoegd en bekwaam...) en ga verder met mijn route. Vandaag heb ik een heerlijke route, lieve cliënten, leuke handelingen en geen gekke dingen onderweg. Maar. Dat nieuwsbericht blijft me vandaag achtervolgen.

Om half vier zit mijn dienst erop en ik pak gelijk mijn laptop beet. Eens even uitzoeken hoe dat werkelijk in elkaar zit. Na wat geklik en gelees zie ik hoe het daadwerkelijk zit. Vijftig relatief nieuwe thuiszorginstellingen, variërend in grootte, zijn onderzocht. Ze zijn onderzocht op de vijftien criteria die gaan over veiligheid en kwaliteit van zorg, opgesteld door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Allereerst wil ik heel duidelijk maken dat ik begrijp dat er controle en toezicht moet zijn op onder andere de zorgsector, hoe de zorg geregeld is en hoe deze verleend wordt, maar dat kan niet alleen door inspectiebezoeken, jaarverslagen, media-aandacht, meldingen, cliëntenervaringen en de indicatoren te bekijken. Persoonlijk vind ik het erg bijzonder dat doormiddel van naar deze dingen te kijken een 'oordeel' geveld kan worden. Misschien dat het er in de boekjes niet perfect uitziet, maar kijk dan alsjeblieft eens voorbij de regeltjes, tabelletjes, boekjes en uitdraaien, want volgens mij zijn er HEEL veel mensen die keihard hun best doen om zo goed mogelijk voor hun cliënten te zorgen. Dat zal je misschien niet direct in die dikke boekwerken terugvinden, maar die liefde zal je gerust op de werkvloer voelen. Want waar gaat het nu eigenlijk nog om? Die boekwerken met tienduizend regeltjes, wetjes en normpjes óf hetgeen wat op de werkvloer gebeurd?

Ik dwaal af. Mijn punt is. Het ging helemaal niet om 'veel thuiszorgorganisaties', het ging om vijftig nieuwe organisaties die zijn onderzocht. Vijftig van de hoeveel zorgorganisaties die we in Nederland hebben? Vijftig is nog geen handjevol, dus please zit niet 'alle' thuiszorgorganisaties over een kam te scheren. Natuurlijk geloof ik dat er organisaties zijn waar het niet oké is geregeld en waar het er absoluut niet aan toegaat zoals het hoort te gaan. Nederland, mijn excuses daarvoor, dat gaat me echt aan mijn hart.

Maar hey NOS, kunnen jullie niet eens wat positievere dingen laten zien over de zorg in plaats van het nog verder de grond in te stampen? Mensen werken er hard aan om de zorg te verbeteren en om de zorg aantrekkelijk te maken voor komende generaties. Ja, ik ontken niet dat het doorpezen is op het moment. Dat ontken ik zeker niet. Ik ontken ook niet dat het grootste deel van de zorgprofessionals overuren draait. Feiten zijn nou eenmaal feiten, maar dat wil niet zeggen dat het om die reden allemaal negatief moet zijn of negatief in de media moet komen. Alsof we met die negatieve instelling wat opschieten.

NOS, RTL en andere social mediakanalen, laat nou alsjeblieft eens de mooie kanten zien. Laat eens zien hoe dementievriendelijke gemeenten worden opgebouwd, hoe er wordt gewerkt aan de integratie van eHealth binnen de zorgsector en hoe zorgorganisaties de koppen bijeensteken om tot de best mogelijke zorguitvoering te komen. Stap nou alsjeblieft eens af van die kommer en kwel berichten en ga eens wat positieve shit posten.

Wedden dat we daar met zijn allen een stuk beter van worden?