Ouderenzorg?!

Weet je waar ik me zo aan erger? Het woord 'ouderenzorg'. Waarom ouderenzorg? Wat is ouderenzorg? Wat versta je onder ouderenzorg? 'Ik werk in de ouderenzorg', ja leuk, maar waar werk je dan? Ouderenzorg wordt direct gelinkt aan verzorgings-, verpleeghuis- en thuiszorg. Maar hey, een orthopedische afdeling waar driekwart van de afdeling vol ligt met 80-jarigen die hun heup hebben gebroken, dat valt dan niet onder ouderenzorg? Zo heerlijk dubieus dit.

Weet je wat ik zo bijzonder vind? Wanneer er gesproken wordt over de verzorgingshuizen, over de verpleegtehuizen en over de thuiszorg, wordt er gelijk gedacht aan 'ouderenzorg'. Alsof iedereen die in een verpleegtehuis woont oud is. Er bestaan ook mensen die jong invalide raken en daarmee in een verpleegtehuis belanden. Daar hoopt niemand op, let's be honest, maar het gebeurt wel. En alsof iedere cliënt in de thuiszorg oud is. Joh, je moest eens weten hoeveel jonge mensen gebruik moeten maken van thuiszorg. Denk aan de behandeling na chemo, denk aan post-operatieve handelingen als drainzorg, drains verwijderen, infuustherapie, maar ook stomazorg na darmkanker of wondzorg na een operatie.

Dat maakt dat ik me erger aan het feit dat ouderenzorg gelinkt wordt aan alleen de drie bovengenoemde settingen. En dat terwijl je in de ziekenhuizen ook veel te maken krijgt met ouderen. Laten we eerlijk zijn, co-morbiditeit komt het meest voor bij de ouderen en aangezien ongeveer een derde van de bevolking onder 'vergrijzing' valt, zijn dat flink wat mensen. Dus nee, je kan me niet vertellen dat 'ouderenzorg' alleen in deze drie settingen voorkomt. Het is niet dat 'ouderen' zijn afgeschreven en daardoor geen behandeling meer krijgen, in tegendeel, vele ouderen belanden een keer in het ziekenhuis vanwege een trauma of vanwege een behandeling.

Dus ja, ouderen komen ook in het ziekenhuis terecht voor zorg en behandeling. Dat wil zeggen, dat er ook 'ouderenzorg' in de ziekenhuizen voorkomt. How about that? Haa, mindblowing of niet? Kunnen we dan nu alsjeblieft ophouden met het degenererende woord 'ouderenzorg' te gebruiken? Dank. Dat misverstand is nu gelijk de wereld uit.

DUS lieve studentjes/collega's, mocht je niet in de 'ouderenzorg' willen werken, vrees ik dat je vanaf nu een probleempje hebt, want volgens mij zijn we er zojuist achter gekomen dat 'ouderenzorg' door de hele zorgsector is verweven.

Wil je dan toch nog in de zorg werken? Toppertje ben je dan, maar hey je werkt altijd met ouderen, dus don't tell me dat je niet in de ouderenzorg wil werken (GEBRUIK VANAF VANDAAG SOWIESO DAT WOORD NIET MEER, THANK YOU) en dat je oudjes saai vindt. Schaam. Jezelf. Als. Je. Dat. Vindt. En. Zoek. Een. Ander. Beroep.

Ohja en nu ik toch bezig ben, mocht je denken dat ik als wijkverpleegkundige hele dagen thee aan het leuten ben bij mijn cliënten, niet hard werk en geen kennis heb, droom lekker verder. Dat is ook weer van mijn hart af.