Wanneer mogen we doodgaan?

Behandelen, behandelen, behandelen. Maar wanneer is het nou eens genoeg geweest? Wanneer mag een mens nou eens doodgaan en kunnen we het wel aan om dood te gaan?

Stel, je bent een vrouw, dertig jaar, staat onder de douche en voelt een knobbeltje bij je borst. Je gaat naar de dokter en na onderzoeken blijk je borstkanker te hebben. Behandelbaar, gevolgd door een borstamputatie en preventieve verwijdering van de andere borst. Ga je het traject in of niet? Stel, je bent zestig en hetzelfde doet zich voor. Ga je het traject van behandeling in of niet? En wat als je tachtig bent?

Stel, je bent een vijftigjarige sportieve man, eet en leeft gezond en werkt fulltime als laborant. Je bent vijfentwintig jaar samen met je vrouw en hebt twee prachtige kinderen van vierentwintig en twintig. Diagnose: longkanker. Behandelbaar, maar deze slaan niet aan. De behandeling die overblijft staat om de heftige bijwerkingen bekend. Wat doe je, ga je door of besluit je dat het genoeg is geweest?

Een paar kleine voorbeelden. Het grootste gedeelte van de mensheid op deze wereldbol leeft om te leven, maar wat als dat leven plots wordt verstoord door ziekte. Heb jij wel eens nagedacht over het feit dat je ernstig ziek kan worden en wat je dan zou doen? I know, niet iets waar je waarschijnlijk iedere dag bij stilstaat, maar wel goed om eens bij stil te staan. Hoe sta jij in het leven, wanneer zou je een behandeling 'teveel' vinden, wanneer zou je een behandeling stoppen of zou je tot het allerlaatste blijven doorgaan met behandelingen?

Wanneer mogen we nou eens doodgaan? Wanneer is het genoeg geweest? Waarom moet iemand anders beslissen over het verkrijgen van euthanasie? Wat maakt dat we niet mogen doodgaan wanneer we zelf willen?

'Vroeger' was er (heel hard gezegd) sprake van natuurlijke selectie onder de mensheid. Je overleed aan een ziekte die je lichaam niet zelf kon genezen. Poef! Daar kwam de geneeskunde inzetten, medicijnen en behandelingen en 'gezonde leefstijl adviezen' werden in het leven geroepen om mensen maar zo lang mogelijk te laten leven, maar waar in dit hele verhaal is het overlijden van mensen gebleven. Mogen we niet meer doodgaan? Moeten we zo lang mogelijk blijven leven? Eerlijk, als ik puur vanuit mijn verpleegkundige blik kijk, denk ik dat de geneeskunde is doorgeslagen. Begrijp me niet verkeerd, ik sta achter behandelen, maar vraag me af wanneer het genoeg is geweest. Ik vraag me af of wij als mensen begrijpen dat doodgaan net zo veel bij het leven hoort als 'leven' en vraag me af hoeveel invloed we op dat doodgaan hebben.

Denk er zelf eens over na. Wanneer vind jij het genoeg geweest, wanneer 'trek jij de stekker eruit'?