Zie het als een huwelijk

Ja, ja, de professionele afstand behouden. Het klinkt zo makkelijk, maar is o zo moeilijk wanneer je in het vak zit. Hoe ga je met die professionele afstand om en is het eigenlijk wel mogelijk om tijdens het werken altijd die professionele afstand te houden?

Ieder jaar met kerstmis werden we als wijkteam overladen met cadeautjes van cliënten. Niet vanwege het feit dat ze zich genoodzaakt voelden om ons deze presentjes te geven, maar uit dankbaarheid. Ieder jaar weer een speculaaspop, een busje douchegel van Rituals of een doosje chocolade. Bij sommige cliënten gaven we ook iets terug, een kerststuk of een zelfgebreid kerstschoentje. Waarom? Omdat de cliënten meer zijn dan cliënten en wij meer zijn dan broeders en zusters.

Het is lastig te omschrijven wat het beroep als zorgverlener met zich meebrengt, het neemt namelijk ontelbaar veel dingen met zich mee. Met sommige cliënten is er direct een klik, bij sommige cliënten duurt het wat langer, maar ongelogen, iedere band is speciaal.

Oude cliënten vanuit mijn vorige werkplek mis ik iedere dag. ECHT IEDERE DAG. De mevrouw waar we standaard een bak koffie kregen om half elf, omdat we ook aan onszelf moesten denken. De meneer die met levenslessen aankwam voor dit jonge blommetje. Het kibbelende, dementerende stel wat iedere ochtend weer 'stomkop' en 'domoor' naar elkaar riep en ik als politieagente fungeerde. De man met darmkanker waarbij diepgaande gesprekken tijdens het zorgmoment dagelijkse kost werden. Maar ook mijn eerste sterfgeval, de eerste plek waar ik geconfronteerd werd met ouderenmishandeling en de plek waar ik voor het eerst zelf een traan over mijn wang liet rollen als zorgverlener. Het zijn dierbare momenten die mij als persoon vormen.

Het is lastig om professionele afstand te behouden als je zo'n intensief contact hebt met cliënten. Problemen en angsten komen bovendrijven en worden in vertrouwen verteld. Moeilijkheden, verdriet en oud pijn worden gedeeld. Hoe behoud je in zo'n situatie dan je professionele afstand? Het lijkt soms een soort huwelijk wat je aangaat:

"Ik beloof trouw te blijven, in goede en kwade dagen, in armoede en in rijkdom, in ziekte en gezondheid.".

Dat gaat dieper dan die professionele afstand. Zorg komt vanuit het hart. Trouw blijven aan de cliënt, alles in je macht doen om de beste zorg te bieden. In goede en kwade dagen, goed nieuws, slecht nieuws, goede en moeilijke periodes. Als zorgprofessional ben je er. In armoede en rijkdom, een villa of een krakkemikkig huis, veel materialistische dingen of weinig, prachtige merkkleding of kleding van dertig jaar terug, tien washandjes of twee, we kijken verder dan dit. En in ziekte en gezondheid springen we bij om het beste in de cliënt naar boven te halen. We zijn er wanneer we kunnen en doen wat binnen onze macht ligt.

Dat is de taak, het doel, het streven.