Zorgen dat we kunnen zorg

Een aantal weken geleden kwamen een paar collega's met een fanatisch idee. 'Wat denken jullie ervan om wat spullen uit ons magazijn te schenken aan een stichting?'. Vanuit het diepste van mijn hart, deze collega's verdienen het om in het zonnetje gezet te worden.

In de thuiszorg kom je zowel bij minder complexe cliënten als bij zwaar complexe cliënten. De zorgvraag varieert van hulp bij de dagelijkse verzorging tot infuustherapie en de verzorging in de laatste levensfase. In sommige gevallen krijgen wij als thuiszorgmedewerkers spulletjes mee van de cliënten. Bijvoorbeeld een medicatiedosset nadat een cliënt is overleden, materialen om eenmalig te katheteriseren wanneer een cliënt niet meer gekatheriseerd moet worden of wondmateriaal nadat een wond is gesloten. Maar ook wanneer cliënten een groot overschot aan stomamaterialen hebben, geven zij deze soms mee aan ons.

Natuurlijk zijn wij ontzettend blij wanneer we materialen van cliënten ontvangen. Hier kunnen we namelijk cliënten in spoedgevallen mee helpen, cliënten die nog niet voldoende materialen in huis hebben mee helpen of uitleg geven middels het demonstreren van de materialen. Maar de voorraad werd een beetje veel en kon niet mee worden verhuisd naar het nieuw kantoor (we gaan verhuizen namelijk!). Twee van mijn collega's kwamen met het geweldige idee om een aantal spulletjes te doneren. Na een zoektocht kwamen we uit bij Stichting Stomazorg Suriname.

Zoals de zorg in Nederland is geregeld, is het niet overal geregeld. Niet overal is de luxe van een receptje meenemen naar de apotheek en je medicatie meekrijgen. Niet overal is de luxe van de kennis die wij hier in Nederland op het gebied van zorgverlening hebben en niet overal is er een voorraad aan spulletjes zoals wij die hier kennen. Met die gedachte is er contact gelegd met Stichting Stomazorg Suriname. Een stichting die opgezet is door Dulci, een mevrouw die in Nederland geopereerd werd aan darmkanker en hierna een stoma geplaatst kreeg. Toen zij terug naar Suriname ging, merkte zij op dat de stomazorg in Suriname niet te vergelijken was met die in Nederland.

Mensen liepen met boterhamzakjes rond de stoma, wisten niet hoe de stoma te verzorgen en de stoma was het ondergeschoven kindje. Met liefde heeft Dulci met behulp van de medemens en donaties een stomahuisje gebouwd, waarin zij een opslag heeft aan stomamaterialen voor de Surinaamse bevolking. Ook leidt zij hier verpleegkundigen op om stomazorg uit te voeren en geeft ze instructies aan cliënten. Het feit dat wij Dulci kunnen helpen door stomamaterialen te doneren, is een geweldig gevoel.

Ik wil mijn collega's dan ook ontzettend bedanken voor hun zoektocht naar Stichting Stomazorg Suriname. Samen kunnen we, ook aan de andere kant van de wereld, de zorg ietsjes makkelijker en toegankelijk maken. Een prachtig initiatief! Trots op mijn collega's!

Mochten jullie interesse hebben in Stichting Stomazorg Suriname, de link hieronder verwijst door naar de website van Dulci:

https://www.stichting-corantijn.nl/nl/archief2010/20100615_een_stapje_verder_in_de_stomazorg